Bucătăria italiană


pasii-unei-mese-italienesti

    Bucătăria italiană poate fi caracterizată într-un singur cuvânt: diversitate. Felurile de mâncare, timpul de preparare, ingredientele și mirodeniile se schimbă esențial de la o regiune la alta. Însă filosofia de bază a bucătăriei italiene este aceeași, indiferent de regiune: mesele sunt văzute ca un prilej pentru familie și prieteni de a se relaxa înainte de a se întoarce la agitata viață cotidiana.
    Savoarea și delicatețea preparatelor italienești, au făcut din Italia o destinație de vis pentru gurmanzii din toată lumea. Cu nenumărate rețete de pizza, zeci de feluri de feluri de paste și orez și tot atât de multe varietăți de brânză și soiuri de vin, orice meniu italian conține, în majoritatea regiunilor, patru elemente: antipasto, primo, secundo și un desert. De aceea, este o adevărată provocare să mănânci chibzuit la o masa tradiționala italienească.
    Fiecare masă începe cu antipasto, care este o selecție de aperitive, în general fierbinți. Până nu demult, acest fel însemna doar un platou de grisine, felii de prosciutto sau bresaola, însă în ultimii ani au apărut bruschettele, aperitivele tematice, ca vittelo tonato sau acel savuros carpaccio de pește sau vită, precum și multe alte antreuri menite sa stimuleze, la un pahar de vin, apetitul consumatorilor.
    Apoi urmează primo, care constă în paste servite cu sos specific, risotto, gnocchi, polenta (mămăligă) sau supă, alegerea făcându-se în funcție de regiune. Aici un începător în ale gastronomiei ar putea fi surprins de simplitatea rețetelor cu paste: al dente, fără sosuri excesive, pastele italienești sunt o adevărata binecuvântare. Cea mai uzuală rețeta de paste este Pasta aglio, olio e peperoncino (paste cu usturoi, ulei de măsline și ardei iute).
    Felul principal este secundo și constă în carne, pește sau fructe de mare, servite alături de contorno, adică o salată, legume sau cartofi.
    Cât despre deserturile italienești, nu se poate spune altceva decât că sunt extrem de delicioase. De aceea, masa se termină neapărat cu un desert, cel mai cunoscut fiind Tiramisu, un preparat spectaculos a cărui savoare nu este aceeași cu cea pe care o obțin maeștri cofetari ai Italiei.
    După desert, pentru ca digestia să fie completă, se servește espresso, urmat de lichior sau grappa, sambuca sau vin dulce.
    Bucătăria italienească, o aventură culinară, o călătorie în sine!