Gurmand sau gourmet?


12509846_1105640272789907_4451319773552759495_n

Aparent nu există o diferenţă semnificativă între cei doi termeni, amândoi reprezentând o persoană care se bucură şi apreciază actul de a mânca şi mâncărurile. Totuşi, sunt două noțiuni complet diferite, chiar contradictorii. Și cum restaurantul nostru se adresează în primul rând consumatorilor ”GOURMET”, o să încercăm să vă prezentăm, pe scurt, atât conotațiile acestui termen cât și ”recomandările” noastre în materie de bucătărie de înaltă clasă.

Si ca sa lămurim „antiteza” dintre cei doi termeni, gurmandul este persoana care mănâncă foarte mult, nu prea contează ce, își satisface plăcerea de a mânca prin cantitate mai ales, fără a ține cont de „finețuri”. În schimb, gourmet este un ideal cultural asociat cu arta culinară a alimentelor fine şi a băuturilor.

Termenul şi practicile asociate cu bucătăria gourmet sunt de obicei folosite pentru a descrie oamenii cu un gust rafinat şi pasiune pentru alimentele cu arome unice. Cuvântul care poartă numele acestui tip de gastronomie provine din limba franceză şi s-a referit, mai întâi, la oamenii care aveau cunoștințe despre mâncare şi vinuri şi le puteau aprecia ca atare. Aceștia se numeau „gourmet”. O persoană care adoră bucătăria gourmet nu se rezumă doar la a consuma  alimentele, ci şi la a găsi acele arome rafinate. Cei care adoptă acest stil îşi rezervă timp pentru a se cultiva, a afla cât mai multe informaţii despre alimente şi băuturi.

Pentru ei, mâncarea este de fapt o plăcere, iar vinul vine imediat alături de mâncărurile sofisticate. Vinul este un ”must have” când discutăm despre bucătăria gourmet.  Nu orice vin,  ci VINUL ACELA care să îmbunătăţească gustul, să-l completeze.

 

12219420_1074645459222722_8609106495422403919_n

Noi încercăm să venim în sprijinul celor interesați de o astfel de abordare în arta culinară și, pentru început, ne permitem să dăm câteva sfaturi în alegerea corectă a vinului care însoțește preparatele alese.

Un pahar de vin face întodeauna casă bună cu mâncarea, însă, pentru a avea parte de combinația ideală, trebuie să avem grijă la asocierea pe care o facem. Este necesar ca personalitățile vinului şi ale mâncării să se completeze reciproc.

Două dintre marile greşeli pe care le facem atunci când vorbim despre alegerea vinului la masă este cel roşu dulce în combinaţie cu o friptură de porc sau atunci când mâncarea acrişoară este asociată cu un vin nu foarte acid.

În ambele cazuri, va părea că vinul are un gust plat. Astfel, e de preferat asortarea unui vin acid cu o mâncare mai acidă sau a unui vin dulce cu o mâncare dulce.

Spre exemplu, atunci când alegem mâncăruri mai acide, aşa cum sunt scoicile, homarii, peştele sau salatele amărui, specialiştii ne recomandă vinuri proaspate și uşoare.

Atunci când alegem mâncăruri mai puţin sărate asocierea cu vin poate fi mult mai uşoară. În această categorie putem include carnea de vită sau pui, tocăniţele sau grătarele.

1623192_1142832969070637_9075590087404239325_n

Iată câteva repere simple:

  • Culoarea

Asocierea gusturilor corespunde în mare măsură asocierii culorilor.

Vinurile albe se potrivesc bine cu mâncărurile puţin colorate, respectiv cu preparate din peşte, din carne albă de pasăre, creier, cu sosurile galbene sau albe.

Vinurile roşii se asociază cu preparatele din carne roşie: vită, porc, miel, vânat, cu sosuri de culoare închisă. Cele mai multe vinuri roșii conțin un element amărui, numit tanină, care se potrivește mai bine cu cărnuri mai grase, roșii (de porc, de vită).

De aceea se spune  despre asocierea carnea roşie -vin roşu, carnea albă – vin alb, e minimum necesar pe care toți consumatorii ”gourmet”  trebuie să-l știe.

  • Densitatea

Vinurile fine, rafinate, se asociază cu preparatele culinare cu gust delicat, elaborate, iar preparatele rustice, grele, cu vinuri mai corpolente.

Un vin cu un gust puternic ar trebui asociat cu mâncăruri cu arome bogate și puternice. În caz contrar, riști ca gustul vinului sa îl “acopere” pe cel al mâncării. Spre exemplu, un merlot puternic ar trebui servit cu friptură de miel condimentată puternic și în niciun caz nu ar trebui potrivit cu un pește slab la grătar cu lămâie.

  • Temperatura

Trebuie să fim foarte atenţi şi la temperatura la care servim vinul, altfel acesta îşi pierde din aromă. Principiile după care trebuie să ne orientăm sunt însă destul de simple.

– vinurile albe se servesc la o temperatură cuprinsă între 10 – 12°C

– vinurile roze şi roşii mai uşoare se servesc la o temperatură de 12 – 14° C

– vinurile roşii se consumă la temperatura camerei, adică 16 – 18° C

– vinurile spumante se servesc la o temperatură de 6 – 8° C

12994494_1164473540239913_7895183457286030426_n

Este foarte important de reținut că un adevărat gourmet nici nu vrea să se sature cu cantitatea, ci cu varietatea, deliciul şi extravaganța fiecărui fel de mâncare și băutura. La fel ca pentru noi, cei care promovăm la Restaurantul Enoteca Amphora bucătăria gourmet, detaliile unei mese reușite sunt foarte importante, de la aspect, culoare și gust până la servicii impecabile, toate echilibrate perfect într-o ambianță plăcută.