Timișoara – cel mai bun oraș pentru afaceri din România


download

 

Topul Forbes a desemnat, la începutul anului, capitala Banatului, pentru al doilea an la rând, cel mai bun oraș pentru afaceri din România. Cea mai mare surpriză este faptul că Timișoara a reușit să surclaseze capitala României. Cea mai mare surpriză este faptul că Timișoara a reușit să surclaseze capitala României. Cel de-al doilea loc este ocupat de orașul Cluj-Napoca, în timp ce pe locul trei se află București, urmat de Oradea și Constanța.

Pentru a treia oară în istorie, Timișoara se situează pe primul loc în Top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri din România în 2016. Topul, realizat după analize amănunțite făcute de specialiștii revistei, a ajuns la cea de-a patra ediție și cuprinde 40 de orașe.

„Timișoara este, pentru a doua oară consecutiv și a treia dată în istorie, cel mai bun oraș pentru afaceri din România”, scrie forbes.ro.

După schimbarea regimului comunist, în ciuda declinului unor ramuri economice tradiționale, înlocuite de noi ramuri moderne, sectorul industrial din Timișoara continuă să furnizeze peste 3% din producția industrială națională. Caracteristic economiilor de piață avansate, sectorul  serviciilor acoperă un procent tot mai mare din economia timișoreană. . Într-un articol din 2005, revista franceză  L’Expansion a numit Timişoara „vitrina economică a României”, referindu-se la numărul mare de de investiţii străine, considerate ca o „a doua revoluţie” prin care oraşul trece.

În ultimii ani, Timişoara a cunoscut o creştere economică semnificativă, datorată investiţiilor străine, în special în sectoare de înaltă tehnologie. Principalele sectoare economice ale Timișoarei, industria IT și producția de componente auto, au cunoscut o dezvoltare explozivă. Un alt domeniu care a înregistrat o creștere anul trecut în Timișoara este cel al construcțiilor și imobiliarelor, o branșă de activitate care s-a remarcat, până anul trecut, în special prin segmentele rezidențial și office. Totuși, cele mai puternice firme din județul Timiș sunt Enel, Colterm și Aquatim.

„În Timișoara, principalele domenii economice sunt producția de componente auto și industria IT. Aceasta este «mantra» vehiculată în presă și nu numai atunci când vine vorba despre orașul de pe Bega. Și, deși este adevărată, nu acestea sunt domeniile din care provin companiile din top 3 cele mai puternice firme din județul Timiș. Pe primul loc al acestui clasament, întocmit de Forbes România pe baza datelor oferite de listafirme.ro (metodologia este aceeași ca în cazul topului Forbes 500 cele mai puternice companii din România: au fost luate în calcul patru criterii – cifra de afaceri, profitul, numărul de angajați și capitalurile proprii din anul 2014), se află Enel Distribuție Banat S.A, al cărui acționar majoritar este Enel Investment Holding BV (Olanda). Ceilalți acționari sunt Electrica S.A. și Fondul Proprietatea. A doua cea mai puternică firmă din județul Timiș este deținută de Municipiul Timișoara – Colterm S.A., cu activități în furnizarea de abur și aer condiționat (încălzirea locuințelor) –, în timp ce pe poziția a treia se situează o altă companie controlată de autorități: Aquatim S.A. (captarea, tratarea și distribuția apei)”, relatează specialiștii care au întocmit topul.

Astăzi, Timișoara are cea mai dinamică economie din România. În Timișoara, investitorii sunt primiți cu brațele deschise și sunt sprijiniți în demersurile lor, astfel că orașul poate fi considerat un model în această privință.

Topul celor mai valoroase 10 companii din județ

  1. ENEL DISTRIBUȚIE BANAT
  2. COLTERM
  3. AQUATIM
  4. ELBA
  5. MONDIAL
  6. RAT TIMIȘOARA
  7. DUNCA EXPEDIȚII
  8. RETIM ECOLOGIC SERVICE
  9. UNITA TURISM HOLDING
  10. PROMPT